Proje Başlığı: Yüksekeğitim ve İşkolları ile Birlikte Oluşan Türkiye Kentsel Peyzajını Anlamak Destekleyen Kurum: TÜBİTAK-1003 Araştırmacı: Zübeyir Nişancı Tarih: 2021–2023 Proje, 1980 sonrasında çok hızlı değişen ve dönüşen Türkiye yerleşim sistemini, günümüz kentsel alanlarındaki yüksek eğitim ve işkolları “alanları”nın yapılanması ile birlikte inceleyerek; ilçe düzeyinden yerleşim sistemindeki hiyerarşileri ve ilişki biçimlerini etkileyen faktörleri, kentsel/bölgesel politika eylem ve araçlarıyla birlikte izleyerek tanımlamayı amaçlamaktadır.
|
|
Proje Başlığı: Yaşam Çevrelerinin, Sağlık Göstergeleri ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi: Sağlıklı Kentler için Toplum Katılımlı Bir Model Önerisi Destekleyen Kurum: TÜBİTAK-1003 Araştırmacı: Zübeyir Nişancı Tarih: 2020–2023 Bu proje ile yaşam çevrelerinin fiziksel özelliklerinin (yol ağı morfolojisinden elde edilen indeksler (morphometrics), arazi kullanım çeşitliliği ve yoğunluğu, nüfus yoğunluğu, yaşayanların çeşitli sosyo-ekonomik özellikleri) ve bu özellikleri kullanarak farklı ölçeklerdeki kentsel sağlık göstergelerinin (fiziksel aktivite, obezite ve bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar (kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, depresyon) incelenmesi yapılmaktadır. Ayrıca, sağlıklı, yaşam memnuniyeti ve kalitesi yüksek kent vizyonu ile Türkiye’de de hızla artan kanıta dayalı (evidence-based) çalışmalara bir örnek olarak toplum katılımlı bir model çerçevesinde yaşam çevreleri ile yerleşme içi ilişkiler de incelenmektedir.
|
|
Proje Başlığı: Ailenin Çocuk Yetiştirme ve Formal Eğitim ile İlgili Tutumlarının Çocuğun Akademik, Bilişsel ve Sosyal-Duygusal Gelişimi Üzerindeki Etkisi Link: https://bilisselakademilab.com/kule/ Destekleyen Kurum: TÜBİTAK-ARDEB-1003 Yürütücü: Beyza Ateş Şen, Araştırmacı: Ayşe Yetiş Bayraktar Tarih: 2020-2023 Bu boylamsal proje, aile ve okul arasındaki etkileşimlerin çocuğun akademik-bilişsel ve sosyal-duygusal gelişimi üzerindeki kısa ve uzun dönemli etkilerini araştırmayı hedeflemektedir.
|
|
Proje Başlığı: Tradeoffs Between Religion and Democracy: Survey Evidence from the Muslim World Destekleyen Kurum: Kellogg Institute of International Affairs, University of Notre Dame Yürütücü: Michael Hoffman, Muhammet Tahir Kılavuz, Nathanael G. Sumaktoyo Tarih: 2020-2022 Müslüman dünyada birçok kısmındaki vatandaşlar bir yandan demokrasiye yüksek ölçülerde destek olurken bir yandan da şeriatın yasamanın bir kaynağı olması yönünde istek gösteriyorlar. Bu projede Cezayir, Türkiye ve Endonezya’daki Müslümanlar üzerine yapılacak geniş ölçekli kamuoyu yoklamaları yoluyla, vatandaşların bu iki noktayı bir araya getirecek bir ikilemde nasıl hareket edeceklerini incelenmektedir. |
|
Proje Başlığı: Refah Devletinde Aile Link:http://www.tuba.gov.tr/tr/haberler/akademiden-haberler/2019-tuba-odulleri-sahiplerini-buldu Destekleyen Kurum: TÜBA-GEBİP Yürütücü: Mehmet Fatih Aysan Tarih: 2020–2022 Bu araştırma projesi Türkiye’de ve dünyada refah devletlerinin değişen aile yapısına yönelik uyguladığı politikaları incelemektedir. Mukayeseli olarak farklı refah devletlerinde aile ve ilgili alanlarda uygulanan sosyal politikalar kurumsal istatistikler ve açık erişim kaynaklar üzerinden incelenecektir. Proje amaçları iki başlıkta özetlenebilir. Öncelikle Türkiye’de ve dünyada değişen aile kurumu ile aile üzerine yapılan sosyal politika uygulamaları ve bunların etkileri incelenecektir. İkinci olarak, ailenin farklı ülkelerde refahın dağıtımındaki etkisi analiz edilecektir. |
|
Proje Başlığı: Türkiye Çocuk Araştırması Pilot Çalışması Destekleyen Kurum: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarih: 30 Haziran-18 Ağustos 2022 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koordinesinde, çocukların profilini ortaya koymaya yönelik Türkiye Çocuk Araştırması’nın pilot çalışmaları 30 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında İstanbul ve Şanlıurfa’da yapılmıştır. Araştırma ile, Türkiye’de yaşayan 0-18 yaş arası çocukların eğitim, sağlık, konut, çevre, kültür vb. konularda içinde bulundukları koşulların tespit edilmesi ve bu veriler ışığında hizmet planlanması hedeflenmektedir. |
|
Proje Başlığı: Türkiye ve İngiltere’de Göç ve Sosyal Politikalar Destekleyen Kurum: British Council Research Environment Links Yürütücü: Mehmet Fatih Aysan & Ayşe Güveli Tarih: 2020–2021 Bu proje, göç ve sosyal politikalar alanlarında uzun vadeli stratejik araştırma işbirlikleri geliştirmek için farklı araştırma gruplarını bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Projede önerilen atölye çalışmaları, saha gezileri ve dersler, göçmenlerin adaptasyon ve entegrasyonunda Türkiye ile İngiltere’de yeni yaklaşımlar, stratejiler ve yöntemler üreterek uluslararası bilgi ve deneyim aktarımını destekleyecektir. Ayrıca, uzun vadeli akademik bulguları önde gelen uluslararası bilimsel dergilerde yayımlamak ve yaymak için lisansüstü öğrencileri ve genç akademisyenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda ortak ülkelerin sosyal refahını ve ekonomik kalkınmasını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
|
|
Proje Başlığı: Acil Sığınmacı Müdahalesi: Veri Temelli Özgün Psikososyal Müdahale Tanımlama ve Uygulaması Destekleyen Kurum: Avrupa Birliği (Horizon 2020) – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Link: http://re-defineproject.eu/ Yürütücü: Zübeyir Nişancı Tarih: 2019–2020 RE-DEFINE, orta ve yüksek gelirli ülkelere yerleştirilen psikolojik sıkıntılı mülteciler ve sığınmacılarda ruhsal bozuklukların başlamasını önlemek için yenilikçi bir psikolojik müdahalenin etkinliğini test etmeyi amaçlamaktadır. RE-DEFINE, sığınma arayan mültecilerin giderek artması, sağlık sistemlerinin bu nüfusun sağlık ihtiyaçlarına yeterince cevap verme kapasitesine önemli bir meydan okuma oluşturduğundan, özellikle Avrupa'daki ve komşu ülkelerdeki (ör: Türkiye) mülteci krizi ile ilgilidir. . Proje, insani krizlere yanıt vermek için özel olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından geliştirilen kendi kendine yardım önleyici psikososyal müdahale olan Self Help Plus'ın (SH +) uyarlanması, test edilmesi ve uygulanmasına odaklanmaktadır.
|
|
Proje Adı: Do Tolerance and Pragmatism Have a Price?
|
|
Proje Başlığı: Avrupa’da Refahın Dağıtımında Kurumlar ve Bireyler Link: https://cordis.europa.eu/project/id/618792 Destekleyen Kurum: AB 7. Çerçeve Programı Marie Curie Kariyer Geliştirme Programı Yürütücü: Mehmet Fatih Aysan Tarih: 2013–2017 Bu projede yeni kavramsallaştırmalar ve ileri istatistiksel teknikler kullanılarak refah devleti çalışmalarına yeni bir yaklaşım getirmeyi amaçlamaktadır. Bu yeni yaklaşım, Avrupa’da yaş, sınıf, cinsiyet ve etnisite ilişkilerinin kesişme noktalarına göre şekillenen refah dağıtımında dört ana refah kurumunun (devlet, aile, piyasa ve yerel aktörler) rollerini analiz eder. Bu çalışmanın üç temel odağı bulunmaktadır. Birincisi, refahın yaş, sınıf, cinsiyet ve etnisite ilişkilerinin kesişimleri tarafından şekillendirilen dağıtımını anlamak için refah devleti ve sosyal politika çalışmalarında yeni bir yaklaşım geliştirir. İkinci olarak, özellikle sosyal eşitsizlikler referans alınarak farklı refah rejimlerine yönelik gelecekteki sosyal, ekonomik ve demografik zorluklar analiz edilmiştir. Üçüncüsü, refah rejimi tipolojilerini yeniden değerlendirerek refah politikalarının yol bağımlılığı sorusu incelenmiştir.
|
|
Proje Adı: Pursuing a Mirage: Authoritarian Persistence and Regime Change in the Arab Middle East and North Africa
|
|
Proje Başlığı: Türkiye’nin Refah Rejimini Anlamak: Kurumlar ve Bireyler Link: https://app.trdizin.gov.tr/proje/TVRjMU1ERXg/turkiye-nin-refah-rejimini-anlamak-kurumlar-ve-bireyler Destekleyen Kurum: TÜBİTAK 3501 Yürütücü: Mehmet Fatih Aysan Tarih: 2014–2017 Bu çalışmada, devlet, aile, piyasa ve yerel aktörler olmak üzere dört temel aktörün refahın dağıtımındaki rolleri, bireylerinin yaş, sınıf, toplumsal cinsiyet ve etnisite gibi temel özellikleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Projenin konusu, yukarıda sayılan dört refah kurumundan hareketle Türkiye’de refahın dağıtımıdır. Bu çalışmada karma veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Mayıs 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasında 6 adet odak-grup çalışması ve 84 kişi ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılarak refahın farklı kurumlar tarafından nasıl dağıtıldığı ve sosyal politika konularında vatandaş ve uzmanların algıları derinlemesine incelenmiştir. Türkiye genelinde 1630 kişi ile anket yapılarak refah kurumlarının farklı bireylerin refahındaki önemi istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir.
|
Bu sayfa Nüfus ve Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 19.12.2024 12:42:54 tarihinde güncellenmiştir.