Araştırmamız için Gönüllü Katılımcılar Arıyoruz

 

halim-bas-arastirma-ilani-web-1_1663759343.jpg (122 KB)

 

Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacılarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Halim Baş tarafından yürütülen araştırma kapsamında;

    • İstanbul’da ikâmet eden,
    • Sosyal ve Beşeri Bilimler mezunu (İktisat, İşletme, Sosyoloji, Tarih,Felsefe vb.)
    • Mezuniyetinin üzerinden en fazla 5 yıl geçmiş,
    • Eğitim aldığı alanın dışında çalışıyor olan,
    • 22-29 yaş aralığındaki genç arkadaşlarımız bizimle irtibata geçebilir mi?

 

Araştırma Hakkında

"Eksik İstihdam Sorunu: İstanbul’da Sosyal ve Beşeri Bilimler Mezunlarına Yönelik Nitel Bir Araştırma"

Eksik istihdam, gelişmekte olan ülkelerde işsizlik analizlerine bağlı olarak geliştirilen bir kavramdır. Bir kişinin istihdama geçiş sürecinde aldığı eğitim, aile, çevre, kültür ile ülkenin ekonomik gelişmişlik seviyesi ve daha birçok faktör belirleyici olabilmektedir. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde var olan işgücü potansiyeli analiz edilirken eksik istihdamın belirleyicileri ve etkileri uygulamalı olarak genellikle beşeri sermaye ve göreli yoksunluk teorileri çerçevesinde ele alınmaktadır. Eksik istihdam tanımı yapılırken genel olarak ücret, eğitim durumu, çalışma alanları, süreklilik ya da geçicilik vurguları ön plana çıksa da teknik bakımdan eksik istihdam “zaman” ve “nitelik” unsurları gibi iki temel yönden değerlendirilmektedir. Zaman yönünden eksik istihdamda kişinin daha fazla çalışma arzusu olmasına karşın imkân oluşmaması ve gönüllü boş zaman tercihleri ön planda iken, nitelik bakımından eksik istihdam “kişinin çalıştığı işin niteliği kişinin kapasitesini veya vasıf seviyesini tam bir şekilde kullanmasına imkân vermiyorsa…” durumuna karşılık gelmektedir.

Bu araştırma kapsamında, Türkiye’nin emek piyasasına özgü olarak gelişen şartlar çerçevesinde, sosyal ve beşeri bilimler alanında mezun olup kendi çalışma alanları dışında çalışan kişilerin eksik istihdam durumları neden ve etkileri bağlamında derinlemesine analiz edilecektir. Türkiye’de yayımlanan istatistik ve bazı çalışmalardaki bulgulara göre sosyal ve beşeri bilimler alanında mezun olanların kendi alanlarında istihdam güçlüğü yaşadıklarını ortaya koymaktadır ve bu çalışmanın temeli bu olguya dayandırılmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve araştırmanın deseni olgubilim olarak belirlenmiştir. Veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış mülakat uygulanacaktır. Çalışma İstanbul ile sınırlı tutularak bir kişi ile ortalama 45 dakika görüşme yapılması planlanmaktadır.

 

İletişim:

halimbas001@gmail.com
YsraAk@gmail.com
merveyosunkaya@gmail.com

 

HIZLI ERİŞİM